Thursday, December 9, 2010

...saman oh saman....

Hari ini selesai membayar saman trafik untuk 2 buah kereta, 4 saman bagi kereta WAJA iaitu kereta yang saya gunakan semasa masih bekerja di Pejabat Pelajaran Daerah dan 2 saman bagi sebuah lagi kereta yang saya gunakan selepas pencen.  Jumlah saman RM740. Dah le kite ni pencen, nak bayar saman lagi...aduh...ada terasa jugak tau. 

Semasa merentas waktu, duduk berfikir sorang diri....

Semua saman dicatitkan sebagai PANDU LAJU. Saya ni bukanle jenis orang yang suke nak memandu laju2. Mesti ada sesuatu sebab penting tu kenapa terpaksa melebihi had laju yang ditetapkan. Semasa bertugas sebagai pegawai pendidikan dulu selalu ada mesyuarat di ibu pejabat. Tentulah ada ketikanya terpaksa bawa laju sikit untuk mengejar ketepatan waktu mula mesyuarat, kerana pencapaian diutamakan. Tapi malang yang menimpa...saman ekor. 
Masa pencen pulak lagi le....relaks je memandu.  Tengok pada rekod kesalahan tu, memandu laju atas Lebuh Raya Pantai Timur dalam daerah Bentong. Saya baru ingat perjalanan tu adalah untuk menziarahi cucu tersayang di Kuala Lumpur.....agaknye dah dekat nak samapai tu, tak sabar dah nak bergurau dengan cucu...jadi ter...laju le sikit.....oh malang lagi.....saman ekor.
Berfikir lagi...dengan RM740 saya boleh buat jamuan untuk 50 orang lebih. Perkataan yang digunakan ialah 'black list' kalau tak bayar.....macam le kite ni penjenayah besar. Apalah sangat, kita memandu kereta kepunyaan sendiri dengan kelajuan yang tidak membahayakan orang lain.
 Akhirnya saya membuat kesimpulan untuk diri saya sendiri, iaitu pencapaian pemungut saman adalah diutamakan.

2 comments:

Fariza Nurbaya said...

Salam Cikgu Chin..
Wah, sudah ada blog ya, jadi kenalah rajin update sebab saya dah daftar jadi follower tu. Hehe... Saya pun belum jelaskan saman ni, banyak tu sebab saya pemandu berhemah. Ada 6 saman yang perlu dijelaskann. Kena rompak bank nampaknya ni. Tahniahlah PDRM sebab dapat kutipan yang banyak.

Hussien Abd Wahab said...

Salam Za. Dah hampir 3 tahun baru reply. Teringatvke Za sebab baru dapat saman baru. Ada surat berdaftar suruh diambil di PPos Jerteh. Belum ambil lagi tapi agak dah sebab ada msg sampai ke phone.